Bezoek Generation Discovery Festival Den Haag

04-10-2017
Groep 7-8
Vorig schooljaar heeft groep 7-8 onder leiding van meester Marijn meegedaan aan de bright ideas challenge. “Om leerlingen en leerkrachten te inspireren en enthousiasmeren voor wetenschap en techniek hebben wij een unieke online challenge ontwikkeld waar alle leerlingen van groep 7-8 van alle basisscholen in Nederland aan kunnen deelnemen - Generation Discover bright ideas challenge. De challenge prikkelt de leerlingen om oplossingen te vinden voor toekomstige uitdagingen op het gebied van voedsel, water en energie en sluit aan bij de OCW kernleerdoelen. Met hun ‘bright ideas’ werken kinderen aan slimme oplossingen voor de toekomst”.
 
Een wedstrijd om slimme oplossingen voor de toekomst te bedenken op 3 gebieden: voedsel, water en energie.
De groep werd in groepjes verdeeld en er werd flink gewerkt aan het beste idee om in te sturen naar deze wedstrijd. Bright ideas worden per groepje ingestuurd, en bestaan uit een filmpje, omschrijving en tekening. Per regio worden de 3 beste oplossingen door een jury geselecteerd en deze ideeën worden gerealiseerd in Virtual Reality! Op het Generation Discover Festival in oktober 2017 worden de landelijke winnaars gekozen.
 
Begin dit schooljaar kregen we te horen dat er één van de groepjes genomineerd was voor een prijs. Dit was het groepje wat een oplossing had bedacht rondom het gebied Water: Lieke Smulders, Lynn van der Heijden, Giel de Graaf en Jessy van den Elzen (die inmiddels op het voortgezet onderwijs zit) kwamen in aanmerking voor een prijs. Zij mochten samen met de hele klas naar Den Haag. Op woensdag 4 oktober was het dus zover, ’s morgens werden we opgehaald met de bus en rond 10.30 uur kwamen we aan op het Malieveld in Den Haag. Daar werden we onthaald door stewards die ons begeleidden naar het terrein. Daar kregen de kinderen allemaal een bandje en werden we behandeld als VIP’s. We kregen een drankje en koek en kregen een mooie plek vooraan bij het podium waarop de prijsuitreiking gepresenteerd zou worden. En niemand minder dan Buddy Vedder (bekend van GTST) deed de presentatie, alleen dat al was voor de kinderen voldoende om bij de prijsuitreiking aanwezig te mogen zijn. Verdere juryleden die de prijzen bekend maakten waren nobelprijswinnaar voor de scheikunde 2016: professor Ben Feringa, professor Atze Jan van der Goot, Departement Agrotechnologie en Voedingswetenschappen en Dylan Haegens (vlogger).
 
Helaas viel het idee van Lieke, Lynn, Giel en Jessy niet in de prijzen, maar dat mocht de pret niet drukken. We kregen een lunchpakket en de kinderen mochten in groepjes 2 uur op het terrein rondneuzen in allerlei nieuwe technieken en technische snufjes. Een plek waar kinderen wetenschap en technologie konden beleven. De verwondering, de vragen, de ontdekkingen, de oplossingen. Een festival dat de volgende generatie ontdekkers uit heel Nederland in beweging zal brengen. De kinderen mochten in het reuzerad, vliegen met drones, maken van ballonwagentjes, modelvliegtuigjes bouwen, ervaringen opdoen met staticiteit en zwaartekracht, teveel om op te noemen.
 
Om 14.00 uur werden we weer netjes met de bus naar huis gebracht en om 16.00 uur gingen de kinderen voldaan naar huis. Het was een geweldige ervaring. Shell, bedankt voor de organisatie van deze mooie wedstrijd en festival.

Klik hier voor de foto's 

Voor de uitwerking van het waterfilterplan: https://brightideas.generationdiscover.nl/stemmen/waterfilter